Lees het artikel hieronder
De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA) gaat praten met partners die stagiaires met levensbeschouwelijke kentekens weigeren, zoals studenten met een hoofddoek bijvoorbeeld. “We voelen ons verplicht om dit te doen, want de weigeringen gebeuren steeds vaker en deze jongeren moeten ook de kans krijgen om een diploma te behalen”, zegt Jan van den Nieuwenhuijzen, de voorzitter van de AUHA.
“In de stad Antwerpen heeft bijna 60 procent van de 15- tot 19-jarigen een niet-Europese herkomst, en daar zitten dus ook heel wat jongeren met andere levensbeschouwingen bij”, zegt Jan van den Nieuwenhuijzen, de voorzitter van de AUHA. “Als we deze jongeren de kans willen geven om een diploma te behalen, moeten we er ook voor zorgen dat ze stages en bedrijfsbezoeken kunnen doen.”
We merken dat het aantal studenten waar
we geen stageplaats voor vinden, toeneemt
“Voor bepaalde opleidingen, zoals in laboratoria bijvoorbeeld, worden levensbeschouwelijke kentekens soms geweigerd voor de hygiëne”, vertelt van den Nieuwenhuijzen. “In die sectoren komen we dan zo’n 100 stageplaatsen tekort. Ook in het GO-onderwijs is er een verbod en vallen er veel stagemogelijkheden weg. We merken dat het aantal studenten waar we geen stageplaats voor vinden, toeneemt. Daarom willen we ingrijpen.”
“We willen nu gaan praten met de bedrijven en organisaties omdat we denken dat er wel mogelijkheden zijn. Die hygiëneregels in laboratoria bijvoorbeeld, daar zijn oplossingen voor. Er zijn ook bedrijven die de levensbeschouwelijke kentekens weigeren uit veiligheidsoverwegingen, en daar hebben we in het verleden al gemerkt dat een gesprek helpt om de bedrijven te overtuigen.”
Knelpuntberoepen
De AUHA haalt ook aan dat de weigering van stagiaires met levensbeschouwelijke kentekens problematisch kan zijn voor knelpuntberoepen. Als studenten geen stageplek vinden en geen diploma halen, zijn er ook minder potentiële werknemers voor sectoren zoals het onderwijs de zorgsector.